8 Ekim 2014 Çarşamba

EMRE'NİN MASKESİ

            


Aklın yolu birdir, derler…Fenerbahçe takımında yaş ortalamasından dolayı, eksik hazırlık dönemini telafi yollar aranırken, iki yoldan biri, yani yüklemeleri yükseltmeyi sakıncalı bulmuştuk. Geri kalan sadece bir yol, özel çeşitleme antrenmanları ile, takımın performans seviyesini yükseltme, seçenek olarak kalmıştı.

İşte, bu meyanda Emre Belözoğlu’nun kullandığı son 2 yılda özellikle, çok modern, bir o kadar sonuç veren bir metot - TRAİNİNG MASK 2.0! Dünyada son derece moda, çok yaygın bir çalışma türüdür. Yüksek rakımdaymış gibi, oksijeni basınç nedeni ile, güçlükle alınması, zorlaştırılmış şartlarda antrenman yapmaktır amacı. Üstelik yeni modellerde rakım seviyesini ayarlayabilir bir seçenek sunmaktadır. Şöyle düşünün: ‘’Ben Erzurum’da 2000 metre rakımda antrenman yapmak istiyorum!’’ dediğinizde, maske hemen ayarlanır ve siz o şartlarda çalışabilirsiniz.

Diyafram’ınızı güçlendirirken, anaerob (oksijensiz) kapasitenizi artırıyor, genel aerobik( oksijenli) seviyenizi yukarılara taşırken, tüm bunları daha kısa antrenman süresinde gerçekleştirebiliyor. Yani uzun ve meşakkatli antrenman yerine çabuk, dokunaklı bir çalışma ile tüm vazifeleri çözmeniz mümkündür. Genel dayanıklılık seviyesini tavana taşıdığı için, depar sayısını artmakta,  toparlanma süreçlerde azalma gözlenir.         

Tabi, kullananlar aynen yüksek rakımaymış gibi, özellikle uyum süreçlerinde antrenmanların şiddetine dikkat etmelidir. Emre olayında tespit ettiğimiz bir gerçek vardır. Tecrübeli futbolcu son derece profesyonel yönlendiriliyor. Sakatlık tedavi sürecini uyum sürecine saydı ve alıştırarak yüklemelerin şiddetini ayarlamış gözükmekte. Milli ara biterken o çok fazla yol almış olacaktır.

Özellikle, son zamanlarda Türk futboldaki duraklama süreci benzer modern metot ve araçlarla atlatılması daha kolay olacaktır. Emre kardeşimin kullandığı bu antrenman tekniği umarız mücadele, basket, yüzme ve atletizm gibi sporlara örnek olur, daha ileriye, hakettikleri seviyeye ulaşırlar! 


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar