8 Ekim 2014 Çarşamba

PREMİER LİG BEYNİ KORUYOR




En son Londra derbisi Chelsea-Arsenal maçında  Thibaut Courtois ve Alexis Sanchez arasında çarpışma  kaleciyi kafasından yaralamış, saha kenarında tedavi gördükten sonra, takım  doktoru Eva Carneiro izniyle maça 14 dakika devam etmişti. Bu olay başta Headway Vakfı tarafından çok eleştirildi. Bilindiği gibi bu vakıf futbolcu kafa yaralanmalar ile ilgili  uzmanlaşmış bir kuruluştur. Chelsea takımın yaralanmış kalecisini yeniden oyuna sokmak son derece tehlikeli ve sadece kulüp doktorun alacağı bir karar olmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Vakfın baskıları haklı bulundu ve Premier Ligi yönetimi yeni tıbbi kurallarını hatırlatalım:
-       Kafasında sakatlık geçiren herhangi futbolcu derhal oyun alan dışına çıkması gerekir.
-       Teknik ekip sakatlık geçiren futbolcuyu yeniden oyuna dahil etme kararı kesinlikle yasaklanıp, son karar kulüp doktoruna aittir.
-       Ev sahibi takım 3. Doctor temin etmek zorunda.O her iki takım doktoruna yardımcı olacaktır. Ayrıca, olayın videosunu izleyip, durum tespiti yapıp meslektaşlarına yardımcı olacaktır.
-       Premier Liginde oynayan her futbolcu aralıklı olarak nefroloji muayeneden geçmesi zorunlu olup, beyin sarsıntı geçirenlerin takibi kolaylaşacaktır.

Courtois ‘’Stanford Bridge’’ oyunun 10. Dakikasında sakatlandı, 14 dakika oynadıktan sonra diğer kaleci Petr Cech ile değiştirilmek zorunda kalmış, hastaneye götürülmüştü. Televizyondan gördüğümüz kadarı ile Thibaut’un kulağından kan akmaktaydı. Bu durumda onu yeniden 14 dakika da oynatmak son derece tehlikelidir.
İşin asıl enteresan tarafı Belçikalı kaleci önümüzdeki birkaç gün milli takımında Andora ve Bosna’ya karşı oynayıp, oynamayacağı. Belçika teknik direktörüne göre Courtois oynayacaktır, Mourinho da kendi tıbbi ekibine güvendiğini beyan ederek, bu ihtimali neredeyse gerçekleştirmiştir.

Tüm bu gelişmeler insanın aklına Petr Cech’in o ünlü kaskı  getirmiyor, değil. Hiç olmaz ise, tüm kaleciler bunun gibi önlem almaları, kural olarak tüm Dünyada uygulanmaya zamanı gelmedi mi? 
                       

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar