7 Mart 2015 Cumartesi

BAHAR YORGUNLUĞU

           



İlkbahar mevsimlerin en-güzeli, her yıl oluğu gibi kapımızı yine çalmaktadır. Günler git gide uzarken, güneş etkisini artırıyor, bitkiler çiçek açarak, yeni hayata hazırlanıyorlar. Siz ise, bitkin, isteksiz, çabuk yorulan bir insana dönuşmüşsünüz…Üstelik yaz saat takvimine geçiş sizin uyum sürecinizi daha zorlaştırmaktadır.

Sporda, özellikle profesyonel futbolda bu süreç daha da mühim rol oynamakta, özellikle bu dönemde beklenmedik sonuçlar alınmaktadır. Sebebi ise çok basit- vücudun bozulan dengesidir!
Her şey kış aylarından kaynaklanan savunma sisteminin zayıflaması ile başlar. Güneş ışıkların eksikliği artı taze meyve, sebze tüketiminde azalma, durumu tetikleyen baş olaylardır. Üşütme, nezle ve grip hastalıklardan dolayı vücutta toksin oranı artarken, soğuk aylarda metabolizma yavaşladığından, yorgun ve bitkin hissedilir.
İştah kesilmesi, uykusuzluk, baş ağrısı yanı sıra, bitkinlik, yorgunluk, hatta espri anlayışınız kaybolmuş ise, şunları denemenizde yarar var:

-       Her gün 3-4 suda sıkılmış limon tüketirseniz, gereken miktar vit.C böbrek üstü bezde birikir ve pozitif katkıyı sağlar.
-       Hint ceviz çayı içerek, karaciğer işlevlerini artırarak, onu vücudunuzun baş savunmacısı rolüne getirmiş oluyorsunuz.
-       Zencefil mide sistemini düzenleyerek, bağırsakları çok daha ‘’çalışkan’’ hale getirmektedir. Yemekten önce, bir bardak kaynatılmış suyun içine bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil atıp, içilir.
-       Özellikle lahana turşusunda bulunan bakteriler, bağırsakların normal çalışmasında görevlidir. Grip hastalığını uzak tutar.
-       Karides, yengeç ve midye gibi deniz ürünlerde bulunan protein maddesi taurin, büyüme hormonunu tetikler, böylece hem toparlanma hem de kas kütlesi açısından büyük katkı yaparlar.
-       Özellikle stress ve yorgunluk ortamlarda, natürel elma sirkesi banyosu mucizeler yaratmaktadır. Sıcak 33 derecelik küvete 350 gram sirke ilave edilir ve 20 dakika civarında kalınır.
-       Sauna vücudu gevşetirken, ter ile toksinleri atarak, metabolizmayı hızlandırmaktadır.
-       Son olarak, bira mayası vit.B deposu olarak sinirlere son derece iyi gelir, moral yükseltmektedir. Maçların kazanmasında ön koşul olarak bilinir…

Tüm yukarıda saydığımız hareketleri bahar yorgunluk belirtilerini hissetmeden yapmalı, ama o zaman ‘’bahar yorgunluğu da nedir?’’ diye hep merak edeceksiniz.
Seçim sizin…


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar