2 Mart 2015 Pazartesi

KAYBEDERKEN KAZANMAK




İngiliz takımların Avrupa liglerinde başarısız sonuçları acaba bir hezimet mi, yoksa beklenen sonuç mu? Ada’da ve tüm Dünya’da kafaları kurcalayan şimdi soru bu…Son hafta Premier lig takımları için tam bir  kabus olmuştu. Tottenham ve Liverpool için perşembe günü Avrupa ligin sonu olurken, Manchester City ve Arsenal’i sadece bir mucize kurtarabilir. Everton ve Chelsea takımları önlerini görebilirken, ingiliz taraftarları için manzara hiç iç açıcı değildir.

Realiteye dönersek, Dünyanın en-zengin Lig’i kendi kendine tehlike oluşturmaya başlamış gözükmektedir. Sadece bir ay önce tüm Dünya Premier Lig’in yeni yayın anlaşmalarını duyunca, derin şoke geçirmişti. ‘’Sky TV’’ ve BTS 2016-2019 yıllar arasında ingiliz takımlarına kocaman 7 milyar euro pompalayacaklardır! Böylece, 2016-17 sezonunda örneğin Premier liginde bir maç 10-14 mln. euro getirecek, sonunda en-zayıf takımlar bile 130-140 mln. Euro kazanacaklardır. Üstelik sadece yayın gelirlerinden…

Chelsea takımı 211-12 yılında Şampiyonlar Lig’ini kazandıktan sonra UEFA fonundan ‘’sadece’’ 60 mln. euro kasasına koymuştu. Geçen sezon Premier Lig’in 20. Cardiff City ‘’hoşça kal!’’ parası olarak tam tamına 75 mil. euro almıştı! Bu durumda, Ada takımları neden  Real M, Barca ve Bayern M ile çarpışsınlar? Kazansalar bile, onlara  60 mln. , ortalama maç başına sadece 4,5 mln. euro getirir. Bu yıl Real M 12. kez Şampiyonlar Lig’i Şampiyonu olsa bile, Premier Lig’in son takımından 2 misli daha az para kazanacaktır.

Arsenal takımın en-son Monaco hezimeti tamamen antrenör yetersizliğine bağlanırken ManS bitmek bilmeyen Avrupa mağlubiyetleri Pellegrini gibi hocanın tahtını sallamaktadır. Luis Van Gaal bile takım sistemini oturtamadığı için alay konusudur. Kısacası, bu finans bolluk bir çok antrenörü de götürecektir. Genç nesil, yani yeni ‘’çınarlar’’- Enrique, Jardim, Montella ve Bilic gibi isimler kapıları son derece zorlamaktalar.

İngiliz basını, geçen hafta hezimetini çabuk unuttu sayılır. Hemen domestik maçlara dönüldü, maçlara geniş yer verilmişti.Tabi, cepler dolu vaziyette, Monaco gibi mağlubiyetler çabuk unutulur. Her şey 3 gün misali…Nasıl olsa 1-2 yıl sonra, Dünya’da en-zenginle kulüpler klasmanı Premier Lig takımları  artı  Real M, Bayern M, Barcelona olacaktır. İngiliz kulüpleri için para tek motivasyon olup, her şey başka geri planda kalmaktadır. Avrupa Lig’inin yüzüne bile bakılmazken, Liverpool’un Beşiktaş’a kaybetmesi ne önemi vardır? Maddi açıdan - hiç! 

İngilizler aynen geçen yüzyılın ilk bölümünde gibi, kendi kendilerine yeterlilik sergilemeye başladılar bile…


Biz düşünelim!
            
                                                                                                                 Ertan Hatipoğlu   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar