1 Mart 2015 Pazar

KISA METRAJLI FİLMLER

       



Taş çatlasın- 60 dakika. Süper Lig’imizde oynanan net sure ortalama bu kadardır. Avrupa’nın  bir çok liginde kocaman 10-15 dakika fazla oynanılıyor. Bizde oyuncu değişiklerde, taç atışlarda, yere düşüp kalkmalarda, kalecilerin ellerinde dakikalar akıp gidiyor. Bir çok maçın son dakikalarında takım doktorların koştukları mesafe bir çok oynayan futbolcuya eşit gelmektedir. Kaleciler süre öldürmekte bilinen ''uzmanlardır'', ama yine onlar hakemler tarafından en-çok cezalanan olmaktalar. Buna mukabil, yere yatıp da kalkamayan, ama saniyeler sonra hakemle ‘’neden girmeme izin vermedin?’’ kavga eden bir çok futbolcu görmekteyiz.

Sonra, neden seyirci gelmiyor? Gelmez, zira izledikleri film bir kere kısa metrajlı oluyor. Ne kadar yeni statlar , konfor sunsan seyirci nizami filmler izlemek istiyor. Bol gerilimli,  aksiyonu eksik olmayan, kurşunların kafaların etrafından geçen filmler izlemek ister seyirci…Kısa metrajlı dram, sosyal mesajlarla dolu filmlere alerjisi var çunkü…

Bu manzaranın sebebi futbolcular ve onları hazırlayan teknik ekiplerle birlikte, hakemlerin de maalesef katkıları vardır. Hakemler sahanın mutlak hakimi, öğretmenidir. Oyunun temposunu yüksek tutmak, gereksiz fauller ile oyunu parçalamak, bunu yapmak isteyen futbolcuları oyunda tutmak, gibi hareketlerle filmin senaryosuna katkılarını vermekteler. Faul sayısına bir bakmamız yeterlidir; Bizden kaliteli liglerde çok daha az olduklarını rahatlıkla görebiliriz. Maçın son 15 dakikasında faul sayısının neden arttığını , kimler buna izin verdiğini çok net anlamaktayız. Bir Bundesliga'ya bakın, faul sayısı iki elin parmakları kadar,  net oyun süresi 70 dakikayı geçmiş, taraftarlar mutlu statlar doludur.

Süper Lig’imizin marka değerini yükseltmek istiyorsak  net oyun süresini arttırmak zorunda, gelirim ve aksiyonu katmak mecburiyetindeyiz.

Bu bir kere NET!


                                                                                                                       Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar