14 Mart 2015 Cumartesi

FATİH TERİM’İN YÜKSEK RAKIM KAMP HAMLESİ


                                               


Milli takımlar teknik patronu Fatih Terim hafta başı Bolu dağlarında Kamp-Eğitim yeri için yer baktığını görünce: ‘’Oh, be-futbolda gerçekten yüksek irtifa kampların önemini iyice anlamışlar!’’kendime deyiverdim. Daha sonra, haberi iyice inceledikten sonra, Fatih Hocamız özellikle  Aladağ ve Seben göllerin etrafına baktığını öğrendim ve: ‘’Olamaz, biri beni çimdiklesin, Hocamız koskocam dağlarda tam bakılması gereken yerlere bakmış!’’, diye etrafımdakilerine neredeyse haykırmıştım…

Efendim, açıklayalım; Kamp-Eğitim yeri tespiti, özellikle yüksek irtifada, öyle kolay bir iş değildir. Yerin rakımını sor, arazi müsait ise- kondur, değildir! Kamp yeri her şeyden önce istenilen rakımda olacak, ama mikro iklimine, esen rüzgarlara, karların kalma süresine gibi detaylara dikkat edilmesi gerekir. Yoksa, Kartepe gibi dağın zirvesine (1600m.) tesisler kurarsan, çok rüzgar yer, fazla antrenman iptal eder, çok sayıda sporcun hasta olur… Fazla uzağı gitmemize gerek yok; Sadece rüzgar faktörünü hesap edemeyenler, Olimpiyat stadında hem seyirciye, hem sporculara neler yaşattılar ve yaşatmaya devam ediyorlar…Bunlar dağların yüksek yerlerinde  yapılırsa bir düşünün!

Fatih Hocamız  bu açılardan belli ki, dersini iyi çalışmış, gitmiş, tam da en-uygun yerleri incelemiş. On yıldan fazla Bolu-Aladağ Kamp-Eğitim Merkezinde her yıl ortalama 3 ay üst düzey atletlerimle kamp yapmış, o yörenin ‘’azı dişlerini’’ iyi tanırım. Ayak basmamış yer yok, yollar ve patikalarında bırakılmış işaretler ve taşların sayısını sayamayacağım kadar fazladır. Oralardan çok sayıda ülke, hatta Dünya ve Avrupa rekorları çıkmıştı… Bu başarıların arkasında çalışma yerin rakım ve iklim şartların etkisi de vardı.

Aladağ göl parkı 1350m. rakımı olan, orta yüksekte yer olarak geçer. Batısında 1800m.  yüksek tepeler, kuzeyi ve kuzeydoğusunda ünlü Kartalkaya 2000m. ‘’boyları’’ ile onu sert rüzgarlardan korur, en- fırtınalı günlerde bile, kuytu yeri olduğundan, antrenman yapılır, sporcu ve antrenörler vazifelerini tamamlar. Yaylanın tek açık olduğu yer Güney’dir, ama oradan sadece sıcak akınlar gelmektedir.

Seben göl parkı ise, Aladağ Kamp-Eğitim Merkez’inden tam 15 km. doğusunda, yayla olarak çok geniş, Bolu-Kıbrısçık ana yola daha yakındır. Tesis olarak, çok daha fazla yapılabilir, iklim ve rakımı aynidir. Yoldan az sayıda geçen araç bir eksiklik teşkil etmez.

Bolu şehir merkezinden Aladağ göl parkı 32,  Seben göl parkı ise, 40 km. uzaktadırlar. Yakın yerleşim yeri, köy olmadığından çalışacak eleman sıkıntısı olur, ama TFF için çözemeyecek problem sayılmaz. Seçilen yer ne olursa olsun kamp yeri son derece isabetli, meyvelerini türk futbolu toplayacaktır.


Tabi, gece yarısı çöp bidonlarını deviren sevimli, zararsız Bolu ayıları da…

                                                                                                                  Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar