13 Eylül 2014 Cumartesi

ARKAYA KALAN ERTEYE KALIR




Süper Lig’imizin ilk maçları oynanırken, bir çok takımımızda oynayamayan yıldız futbolcu göze çarpmaktadır. Olayın biraz daha derinine inersek, sakatlık sebebinden oynayamayan, transferin neredeyse son günlerinde gerçekleşen epey yıldız futbolcu görünür. Her işimizde olduğu gibi, yumurta kapıya dayanınca işlerimizi yapmaktayız. Ama, bunun bir faizi var ve bazen çok ağır bedel ödemek zorunda kalmaktayız. Hazırlık dönemini takımı ile geçiremeyen, takım çalışma ritmine, ortama alışamayan futbolcular ne yazık ki, 1-2 haftanın içerisinde sakatlanıyor ve takımlarına  katkı yapamıyor. Medyada tartışmalar hem onları, hem de transfer edenleri çok yıpratmasını da ilave edersek, sezon başında transferlerin ne kadar daha karlı oldukları ortaya çıkmaktadır.
İşte, Oscar Cardozo! Belli nedenlerden dolayı geç transfer edildi, Halilhodjic’in çalışma temposuna ayak uydurmaktan zorlandı ve neticesinde sakatlanıp, antrenman yerine tedavi gördü… Bu transfer sezon başında olsa, Oscar takımı ile Avusturya'ya gidip, takım çalışma ritmin ‘’yavaştan-şiddete’’ alışsa, bu sakatlık başına gelmez, takıma katkısı daha fazla olurdu.

Geç transfer politikasını başka iki örneği Beşiktaşlı  Demba Ba ve Ernesto Sosa’dır. Demba Ba Biliç’in 25.06 tarihinde hazırlıklara başlasa, belki de Arsenal maçın gerginliğini kaldırabilecek, ayakta kalabilecekti. Sosa ise, fit geldi, ama neticede yeni bir sisteme, çok yüksek ‘’hızlı trene’’ bindiği için, kasları ona ‘’stop, biraz yavaş ol!’’diye uyarı çektiler. Her iki transfer zamanında yapılsa, çok daha verim alınabilirdi…

Geç transferler dosyamızdan Akhisar spor takımında genç yetenek Saidi Ntibazonkiza ile devam etmekteyiz. Burundi’li yetenek takımı ile temmuz ayı Erzurum kampına katılamamış, daha sonraki Avusturya’daki çalışmalara iştirak etmişti. Neticede, daha ilk resmi maçında gol ve asist yapmasına rağmen sakatlandı ve milli ara olmasa, takımı çok fazla bedel ödeyecekti.

Tabi, yıldız futbolcuların sakatlanmasını sadece geç transfer edilmelerine bağlamak yanlış olur. Diego Ribas örneğinde, sezon başında gelmesine rağmen, antrenman planında dinlenmesi gereken günlerde, Aziz Başkanın müdahalesi sonucu, kendi fiziksel kapasitesini zorladı ve sakatlanmıştı.

Dünyada önde gelen takımlar, Bayern olsun, Manchester United olsun şu veya bu sebepten dolayı geç transfer yapmak zorunda kalmaktadır. O takımlarda futbolcu çok daha araştırılıp, durum tespiti yapılmaktadır. En-ufak bir fiziksel pürüzde, bekletilip, daha sonra maça sürülmektedir. Acele ile hemen ‘’yangına’’ atılanın kaderi bilinmektedir… Ayrıca, sakatlık önlemesinde çalışan çok fazla elemanları vardır.

Aslında, şimdi bir çok kişi  Galatasaray’ın yeni transfer edilen iki yıldız futbolcunun performansı merak etmektedir. Umarız Prandelli gibi bir tecrübeli antrenör Pandev ve Dzemailli’yi hazır , takıma iyice uyum sağlamadıkça, acelesi ile sürmez, hata yapmazdır.

Kavun, karpuz yata yata büyür’müş… 


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar