27 Eylül 2014 Cumartesi

F.BAHÇE'YE ÖZEL ÇEŞİTLEME

F.Bahçe‘ye özel çeşitleme!

Ertan Hatipoğlu

Antrenman süreci, uyarılar ve neticede uyum içeren bir süreçtir. Elit futbol antrenmanında yarattığı etki, uyumu getirir ve takımı daha antrenmanlı duruma getirerek forma sokar. Burada problem, yıllarca aynı yüklemelere maruz kalan takımlar ve neticede oluşan bağışıklık.
F.Bahçe takımı Aykut Kocaman zamanından hemen-hemen aynı yükleme ve neredeyse değişmeyen futbolculara yapılmaktadır. İşin bir başka gerçeği takımın yaş ortalaması oldukça ilerlemiş durumda. Neticede takım performansı bir 'plato’ya ulaşmış, bazılarına göre duraklama, diğerleri ise gerilemeyi bile işaret etmekte.
İşin ilginç bir başka noktası bu durumdan çıkmak için iki yoldan bir tanesi, takımın yaş ortalamasından dolayı tıkanmış durumda. Yani, yüklemeler F.Bahçe takımına sakıncalı, zira sakatlıkların artmasına yol açabilir.
O zaman çözüm yolu, bu durumdan çıkış fırsatı sadece ÖZEL ÇEŞİTLEME metodu ile mümkün gözükmektedir. Son yılların özellikle elit sporda kullanılan, performansların tıkandığı, mevcut çalışmalara bağışıklık kazanılan durumlarda yardıma koşan bir çalışma üslubudur.
Futbolda gereken fiziksel nitelikleri ilerleme amaçlayan bir metot’dur. Kuvvet antrenmanı fitness salonunda değil de, doğaya çıkıp, ağaç dalını kullanarak bar-fix hareketiyle yapılır, halter kullanmak yerine yerden ağır taşlar taşınır… Koşu antrenman yerlerini ve profilini sık değiştirerek, dik tepeler kullanarak antrenman amacına ulaşır, futbolcuların organizmalarına farklı uyarılar yüklenebilir. Çift kale maç antrenmanında her 10 dakikada iki takıma ağırlık yelekler giydirip, çıkarılır. Özel maskeler kullanılarak nefes alma zorluğu getirerek, takımın özel dayanıklılığı artırılır. Kısacası, öel çeşitleme elit sporda duraklama, ‘’sürat ve motorik bariyeri’’ne karşı çok etkili bir silahtır! Elit sporda uğraş veren her antrenör fiziksel niteliklerin ilerlemesi için alternatif çalışmaları bilir, sanırız…Biraz üzerinde çalışılırsa, çok güzel,  belki de yepyeni devrim yaratacak çalışmalara ulaşılır, futbolun kitabı yeniden yazılmaya başlayabilir.
Haydi İsmail, Tolunay ve Şota hocalar, sizden başlayalım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar