9 Eylül 2014 Salı

MAÇ GÜNÜ NE YAPMAYIN


Maç günü ne yapmayın

Ertan Hatipoğlu

İşte, yine bir maç günündesin. Akşama her şey takımın hazırlık ve deneyimine bakar. Önemli olan, kendi kuvvet ve rezervlerini hissetmek ve zafere inanmaktır.
Hayat tecrübeleri, psikoloji ve fizyolojiden insanoğlunun büyük miktarda saklı güçleri olduğunu bilmekteyiz. Ama saklı güçleri sadece fazla istemekle ortaya çıkartamazsınız. Maç esnasında çıkan o benzersiz duygusal gerilim, beklediğinizden çok ötelerde bir performans getirebilir. Sahaya çıkarken çok fazla potansiyeliniz olduğunu unutmayın!
Kendinize ve takımınıza güven, her maçtan önce önemlidir. Motivasyon olarak  kendinizin değil, takımınız, kulübünüz ve ülkenizin maneviyatı ön planda tutmanız gerekir. Güven duygusu maç günü sizi gereksiz gerginliklerden ve sinir enerji kayıplardan uzak tutacaktır. Maça kalan saatlere kadar sağduyu ve serinkanlı analizler sizi gereksiz duygu bombardımanlardan koruyacaktır.
Kendinize güvenmenin bir sınırı var, hiçbir zaman rakibi küçümsemek gibi bir duruma izin vermeyin! Rakip tempoyu yine yükselttiği anlarda, “Kendimi iyi hissediyorum, dayanırım!” diye içinizden geçirin veya yüksek sesle tekrar edin.
Maç haftasında kesinlikle hayat tarzınızı ve günlük yaptıklarınızı değiştirmeyin! Yediklerinizden, içtiklerinizden asla vazgeçmeyin. Fazladan ziyade az yemeniz daha iyidir. Her zamanki istirahatinizden fazlasını yapmayın, maç öncesi masaja alışık değilseniz, aklınızdan bile geçirmeyin! Maçtan önceki gece her zamankinden erken yatmayın zira 1-2 saat yarınki maçı düşünerek gereksiz psikolojik yükleneceksiniz. Maç günü fazla gerginliğe izin vermeyin, bu sadece önceden “Yanmanıza”yol açacaktır. Gerilim ve duygu seli hissettiğinizde maç sabahı hafif bir ter antrenmanı yapmanız, tavsiyemizdir.
Maçlar üç güne dağıldığından, hiç bir zaman sizden önce oynanan rakip maçlarını izlemeyin! Bu sizi gereksiz gerebilir… Zaten büyük futbolcular rakiplerinden çok kendi durumları ilgilendirir. Bırakın sizin yerinize teknik kadro izlesin!
Satranç, tavla ve ''okey'' oynarken, hocalarınızın size yenilmeleri ile gelen moral ve mutluluk anlarını fotograflayın, çekin.. Moralinizi bozacak hiç birşeye izin vermeyin! Tam tersi, güzel haberleri abartmayı unutmayın.
Hiç bir zaman stada geç veya çok erken gelmeyin. 70 dakika en uygun diye düşünmekteyiz. Isınmanız aynı antrenmanlarda gibi olmalı, başka yıldız futbolcuların ısınmasını taklit etmeyin, yeni egzersizler yapmayın! Her zaman eşofmanlı ısının ve ancak milli marşa çıkmadan önce çıkarın. Hiçbir futbolcu sıcak kaslardan zarar görmemiştir. Isınmada maksimal şut, depar atmayın, onları maça saklayın. Rakibinizi ısınmada değil, maçta korkutun!

Asla rakibinizi zayıf düşünmeyin, tam aksi acımasız mücadeleye hazır olun. Maçtan sonraki günlerde, özellikle kaybetmişseniz fazla antrenmanlara dalmayın, telafi yolu başkadır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar