30 Eylül 2014 Salı

BİLİC'İN ENGEL ANTRENMANI




Son zamanlar Beşiktaş futbolcuların sakatlık olayları  fazla olmaya başladı. Başta kasık bölgesi olmak üzere, hamstring ve diz sakatlıklarında artış olunca, bir çok kişi bunları Nevzat Demir tesisindeki kötü zemine bağlamıştı. Teknik Direktör Bilic bizzat kendisi zeminin değiştirilmesini talep ederek, olayları getiren suçluyu işaret etmişti…

Sakatlıkların suçlusu bulundu, ama yine de Bilic o tür vakaların önlemesi için var gücü ile çalıştığını gördük. İşte, en son antrenmanlarda kullanılan engel üstü geçiş çalışması! Son derece bir atletizm patenli çalışma olmakla beraber, ayni zamanda çok yönlü bir etki alanı vardır. Ama en-belirgin özelliği kalça  eklemlerinde esneklik getirerek, hem o bölgede sakatlıkları önlemek, hem de koşuda fule uzunluğunu arttırarak, süratlenmektir. Hamstring kaslarını  hareketli biçimde hem esnetip, hem de güçlendirmek bir başka özelliğidir. Üst baldırdaki koşuda aktif rol oynayan tüm kasları güçlendirerek, sürat katkısı güdülmektedir. Ritim, denge, elastikiyet niteliklerini ilerletip, yerle teması sağlayan ayak bilek bölgesini de hem güçlendirir, hem de esneklik kazandırır.

6-10 engel yaklaşık 1 m. mesafe ile dizilir ve seri halde yaklaşık 20-25 geçiş yapılır. Dinlenme araları geri yürümek kadardır. En-tercih edilen engel yüksekliği 84 santimetre olurken, engel geçişi, leylek yürüyüş, yan makas kullanılan en-çok geçiş türleridir. Antrenmanın başında, ısınmadan sonra yapılırken, ayaklarında birer kiloluk manşet ve fazla engel sayısı dizilirse, antrenman sonunda da uygulanabilir.

Aslında, Beşiktaş takımın genetik performans potansiyeline bakarsak, takımın neredeyse tavan yapmış olduğunu görülmektedir. Bilic deyim yerindeyse ‘’bıçak sırtında’’ çalışmaktadır. Bu tür çalışmalar beraberinde oldukça fazla sakatlıklar da getirir. Bunları önlemenin iki yolu vardır ki ikisini de Beşiktaşlı futbol takımında görmekteyiz. Sakatlıklara sıkı önlem alınırken, çalışmalarda  çok çeşitlilik görünmektedir.

Toparlanma, rejim ve beslenmeye geçen yıldan önlem alındığına göre, takımın gidişatına endişe edilecek bir durum olmadığının, kanaatindeyiz!



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Not: Fotoğraf Hürriyet gazetesinden alınmıştır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar